Україна, може продати турецькому підприємству половину пакету акцій «Мотор Січі» — джерела

На підприємстві планують виробляти бойові безпілотники Akinci й Bayraktar  Президент України Володимир Зеленський вів із

президентом Туреччини Реджепом Ердоганом переговори про продаж одному із турецьких підприємств з державною часткою участі в капіталі 50%-го пакету акцій заводу «Мотор Січ».

Про це Chas News повідомили власні джерела в уряді.  

Президенти обговорили продаж під час офіційного візиту української делегації до Республіки Туреччина.

Україна співпрацюватиме з турецькими компаніями авіапромислового сектору. Сторони розглядають поставки агрегатів для авіа- та вертолітних двигунів. А ще — розміщення виробництва декількох моделей ударних безпілотників Akinci й Bayraktar на території України. Серед іншого — на базі запорізького розробника вертолітних двигунів «Мотор Січ».

Перипетії довкола «Мотор Січі»

Нагадаємо, що наприкінці січня 2021 року Зеленський увів у дію рішення РНБО про спеціальні економічні санкцій проти китайських компаній, які є інвесторами «Мотор Січі». Офіційною причиною є концентрація контрольного пакету акцій в руках іноземних компаній. Неофіційною джерела Chas News називають жорсткий торгово-економічний клінч між Вашингтоном і Пекіном.

Міністерство торгівлі США запровадило санкції проти китайської компанії Skyrizon — інвестора в ПАТ «Мотор Січ», заявивши, що вона загрожує національній безпеці США.

Одночасно Нацкомісія з цінних паперів та фондового ринку розпочала розслідування щодо інвесткомпанії Dragon Capital. Вона надавала «Мотор Січі» депозитарні послуги з обслуговування цінних паперів компанії. Комісія вважає, що Dragon скликав загальні збори акціонерів буцімто в незаконний спосіб.

Наприкінці січня 2021 року китайські акціонери та DCH Олександра Ярославського справді спробували скликати позачергові збори, але їх дії зупинила СБУ.

Невдовзі Генпрокуратура наклала додатковий арешт на пакет акцій компанії. Як результат, Україна отримала від китайців позов у міжнародний арбітраж на суму $3,5 млрд.

Нагадаємо, 10 квітня Володимир Зеленський здійснив візит до Туреччини. Зустріч президентів проходила у палаці Хубер у Стамбулі в закритому режимі без преси. Після неї відбулося дев’яте засідання Стратегічної ради високого рівня.

Джерело: Chas News

Оставьте комментарий