Посол України висловив свою думку щодо відносин між Україною та Туреччиною у військово-оборонному секторі

Посол України в Анкарі Сибіга Андрій Іванович відповів на питання медіа платформи військово-оборонної галузі Defensehere.com

Сибіга, який оцінив військово-оборонний сектор Туреччини та надав інформацію щодо поточного стану відносин у військово-оборонному секторі між Україною та Туреччиною, сказав наступне:

Defensehere: Що Ви можете сказати про фірми ОПК Туреччини та їхню продукцію?

Працюючи в Туреччині та будучи обізнаним з розвитком подій в країні можу чітко сказати, що ваша держава є світовим лідером з розвитку власного оборонно-промислового комплексу та створенню відповідних умов для профільних підприємств цієї галузі.

Вражає кількість турецьких компаній військово-оборонного сектору, які увійшли до престижного списку 100  найпотужніших світових компаній у цій сфері Defense News Top 100, яка в цьому році зросла до семи: ASELSAN, TURKISH AEROSPACE, BMC, ROKETSAN, STM, FNSS, HAVELSAN. І тенденція зростання зберігається з року в рік.

Україна вітає турецьких друзів із заслуженим визнанням місця турецьких компаній в престижній та високотехнологічній сфері військово-технічного виробництва. Це переконливе світове визнання успішного управління Туреччиною оборонним сектором.

На моє тверде переконання, турецький досвід реформування сектору, вмілого поєднання державного ресурсу та приватного виробництва, запровадженням найсучасніших практик, технологій та менеджменту є одним з найоптимальніших зразків для застосування в інших державах.

При цьому, переконаний, що разом ми спроможні досягнути подальших вершин для оборонної промисловості наших країн, оскільки потенціал у нас справді величезний. І унікальні технології та багаторічний досвід українських та турецьких компаній, якими вони готові ділитися один з одним, роблять нас приреченими на успіх.

Defensehere: На якому рівні співробітництво між Україною та Туреччиною  у сфері оборонної промисловості?

В контексті поглиблення українсько-турецького співробітництва у сфері оборонної промисловості завжди повторюю фразу, що наше партнерство простягається від надр до космосу.

Наші відносини вже традиційно для цієї сфери розвиваються за «kazan-kazan» формулою, тому подальші достойні місця у престижному рейтингу TOP 100 компаній світових лідерів оборонки для підприємств наших держав - це лише питання часу.

Цей успіх, на мою думку, обумовлений тим, що в контексті двосторонньої співпраці Україна та Туреччина налаштовані, не стільки на торгівлю озброєнням та військовою технікою, а, перш за все, на обопільний розвиток та створення новітніх технологій, шляхом об’єднання потенціалів обох країн, проведення спільних досліджень, створення спільних підприємств, а також виробничих циклів.

При цьому, наша співпраця не спрямована проти третіх країн, а має на меті підвищення обороноздатності обох держав та забезпечення безпеки Чорноморського регіону.

З огляду на відповідний технологічний потенціал України та динаміку реалізації Туреччиною стратегії розвитку власного оборонно-промислового комплексу, локомотивом поглиблення двосторонньої стратегічної співпраці має стати аерокосмічна галузь. Саме тому, на порядку денному наших відносин, серед іншого, стоять питання пошуку взаємовигідних модальностей створення в Туреччині спільних підприємств з виробництва авіаційної техніки на базі літаків компанії Антонов, а також та авіаційних силових агрегатів на базі розробок держпідприємства Івченко-Прогрес.

Сподіваюсь, що літаки сімейства «Ан» будуть в середньостроковій перспективі вироблятися в Туреччині.

Розкажіть, будь ласка, про це більш детальніше

Двостороннє співробітництво України та Туреччини у військово-технічній та оборонно-промисловій сферах за останній час виведено сторонами на новий якісний рівень і залишається одним із основних елементів українсько-турецького стратегічного партнерства. Маючи потужні взаємодоповнюючі виробничі потужності та науково-дослідну базу, Україна та ТР зайняли позицію ключових партнерів один для одного.

Завдяки створенню сторонами відповідної договірної бази та ефективному організаційному забезпеченню процесу взаємодії з боку профільних спільних комісії та робочої групи з координації на сьогоднішній день українсько-турецьке оборонно-промислове співробітництво включає широкий спектр поточних та перспективних спільних стратегічних проектів та охоплює такі напрямки як авіація та космос, наземні системи, флот та кораблебудування, спеціальна техніка та приладобудування.

Протягом останніх декількох років досягнуті домовленості щодо співпраці в сфері наземних та авіаційних платформ, композитних матеріалів, авіоніки, а також боєприпасів.

Реалізуються проєкти з переоснащення підрозділів Збройних Сил України комунікаційним обладнанням виробництва турецької компанії «Aselsan».

Має місце взаємодія довкола модернізації турецької броньованої техніки українськими системами активного захисту та динамічної броні, а також керованого озброєння.

Силами українських профільних підприємств продовжується модернізація парку турецьких гелікоптерів радянського виробництва.

Активно розвивається співпраця в сфері авіаційного двигунобудування для турецьких БПЛА та інших авіаційних платформ.

Тут, окремо хотілось би відзначити продукцію компанії «Baykar Makina», безпілотники якої проявили себе в якості вкрай ефективного засобу в рамках регіональних конфліктів в Лівії, Сирії і Нагорному Карабаху. Ми вдячні керівництву ТР та топ менеджменту цієї компанії, які погодилися поставити низку цих безпілотних комплексів для потреб ЗС України у важкі для України часи, коли жодна інша країна цього не зробила. Україна була однією з перших іноземних країн, яка придбала комплекси Bayraktar ТВ2. У наших відносинах цей контракт став одним з наймасштабніших та вивів наші відносини на якісно новий рівень. При цьому співпраця в цьому напряму не припиняється, а лише набирає обертів, оскільки відповідно до домовленості перспективні БПЛА Акинджи будуть обладнуватися українськими авіаційними двигунами. Також наразі сторони активно опрацьовують питання локалізації виробництва українських двигунів в ТР, а турецьких безпілотників в Україні.

Перспективним напрямком, є також, співпраця в сфері бронетанкового двигунобудування.

Загалом партнерство в авіакосмічній та оборонно-промисловій сферах включає понад 30 проєктів.

Окремим треком поглиблюйтеся партнерство в галузі мирного освоєння космосу. Зокрема, період з 15 по 18 вересня 2020 року Голова Турецького космічного агентства (ТКА) С.Х.Йилирим відвідав Україну з метою ознайомлення з потенціалом українських підприємств ракетно-космічної галузі, а також обговорення перспектив двостороннього співробітництва в сфері мирного освоєння космічного простору з керівництвом профільних вітчизняних відомств. Турецька делегація відвідала виробничі потужності та провела переговори з менеджментом дніпровських держпідприємств КБ «Південне» та «Виробниче об’єднання «Південний машинобудівний завод». В ході зазначених заходів сторони, з урахуванням вимог Режиму контролю за ракетними технологіями, домовилися розвивати двостороннє співробітництво в сфері створення супутникових технологій, систем виведення корисного навантаження у космічний простір, пускової інфраструктури, спільної обробки та використання космічної інформації, а також щодо програм обміну та підготовки фахівців РКГ.

Defensehere: Який вплив мають відносини між Україною та ТР в сфері оборонної промисловості на інші сфери співробітництва між двома країнами?

Зважаючи на високий рівень довіри між сторонами, наявний досвід співробітництва, а також обопільну готовність до обміну технологіями на відміну від інших потенційних партнерів, стратегічне партнерство в оборонно-промисловому комплексі та авіакосмічній сфері є одним із основних елементів усіх переговорів на найвищому політичному рівні та безумовно впливає на усі без виключення сфери порядку денного політичного діалогу між нашими країнами.

Залишити коментар