Alman ve İspanyol Typhoon savaş uçaklarının radarlarını Leonardo üretecek

Savunma endüstrisinin küresel devlerinden Leonardo, şirketin Almanya ve İspanya tarafından sipariş edilen Eurofighter Typhoon savaş uçaklarının ECRS Mk1 (Avrupa Ortak Radar Sistemi-Mk1) E-tarama radarının geliştirilmesi ve teslim edilmesi işini aldığını duyurdu.

Leonardo mühendisleri, yeni geniş bant yetenekleri üzerinde geliştirme çalışmaları yürütecek ve yeni radarın anteni, APSC (anten güç kaynağı ve kontrolü) ve işlemcisinin temel parçalarını sağlayacak. İtalyan şirketine, üretiminde kilit rol oynayacağı radar sistemleri için 260 Milyon Euro'nun üzerinde ücret ödeneceği açıklandı.

Typhoon'un ECRS Mk1 ve ECRS Mk2 radarlarının geliştirilmesi ve dağıtımına öncülük eden Leonardo, HENSOLDT liderliğindeki ECRS Mk1 için anahtar anten, işlemci ve APSC bileşenlerinin yanı sıra Ar-Ge çalışmaları da sunacak.
Bu alanda yetkinliği kanıtlanmış adreslerden biri olan Leonardo, daha önce Kuveyt ve Katar’ın sipariş ettiği, tasarımı ECRS Mk1'in temelini oluşturan ECRS Mk0 E-tarama radarı ve Birleşik Krallık liderliğinde geliştirilen ECRS Mk2 radarının da tasarım otoritesi olarak tanınıyor. Bu son sözleşmeye konu olan ECRS Mk1 modeli radarın tasarım otoritesi de HENSOLDT şirketi. Programın paydaşları arasında yer alan Airbus Defence & Space ise radarı Eurofighter Typhoon uçaklarına entegre ediyor.

Leonardo, ECRS Mk0'i üreten EuroRADAR konsorsiyumu adına radar üretiminde kazandığı büyük tecrübeyle, bu defaki ana yüklenici HENSOLDT'a ECRS Mk1'nin mükemmele ulaşmasını sağlayacak destekler sunacak. Böylelikle, Almanya ve İspanya’nın kıyı sahası muharebe yeteneklerinin geliştirilmesine de katkı sağlanacak.

Alman ve İspanyol Typhoon uçaklarına entegre edilecek olan ECRS Mk1 radarı, dijital çok kanallı bir alıcı ve yeni geniş bant iletim alma modülleri sunarak Mk0 kapasitesini artırıyor.

HENSOLDT, Leonardo ile çekirdek anten, APSC ve işlemci bileşenlerinin üretimine ek olarak, ECRS Mk1'in algılama aralığını ve doğruluğunu artırmak için bu yeni alıcı ve verici alıcı modüllerinden yararlanacak geniş bant yetenekleri üzerinde geliştirme çalışmaları yapmak üzere, oldukça geniş çaplı bir sözleşme imzaladı.

Leonardo ve HENSOLDT’un bu projedeki yakın işbirliğinin, gelecekte her iki savunma elektroniği santrali arasında daha da büyük işbirliklerine giden yolları açması bekleniyor. İlk ECRS Mk1 radarının 2025 yılında üretim bandından çıkması planlanırken, Leonardo’nun, ECRS Mk1 modüllerini Nerviano, Edinburgh, Campi Bisenzio ve Palermo'daki tesislerinden teslim edeceği duyuruldu.

Leonardo ayrıca, BAE Systems ile ortaklaşa geliştirilen, çok işlevli bir diziye sahip yeni bir varyant olan ECRS Mk2'nin tasarımına da öncülük ediyor. ECRS Mk2'nin geliştirilmesi Birleşik Krallık tarafından finanse edildi ve ECRS Mk2 “Endüstriyel Ortak Ekibi” aracılığıyla İtalya tarafından da destekleniyor.

 

Yorum yapın