KAPLAN STA yerli tank avcısı hakkında her şey

Bugünkü konumuz Fnss üretimi kaplan zırhlı araç ailesi olacak. Bildiğiniz gibi daha önce Fnss üretimi pars zırhlı araç ailesini anlattım. Ayrıca yine Fnss üretimi orta sınıf tank olan KAPLAN MT hakkında da ayrıntılı bir video yaptım. Bunları da izlemek isterseniz linklerini sağ üste ve açıklama bölümüne ekliyorum.

Bu arada videolarını kullanmama izin verdikleri için FNSS ailesine de teşekkürlerimi sunarım.

Evet bu konuyu özellikle seçmemin sebebi şu KAPLAN STA araçları ordumuza teslim ediliyor. Son dönemde bu teslimatlar hızlandı . Bu araçlardan son teslim edilenlere yerli üretim Omtas Anti-Tank füzeleri de takıldı. Aslında bu beklediğimiz bir şeydi daha önce teslim edileceğini de duyurdum fakat bugün daha ayrıntılı göreceğiz. Hem teslim edilen araçları göreceğiz hemde Roketsan üretimi Omtas'ı daha yakından göreceğiz.

Bir tankı imha etmenin ve etkisiz hale getirmenin onlarca farklı yolu var. Bu Kimi zaman bir mayın, kimi zaman piyade tarafından omuzdan veya tripoddan atılan anti tank füzeleri, kimi zaman taarruz helikopterlerinden atılan uzun menzilli anti tank füzeleri vb. yani tankları ortadan kaldırmanın bir çok yöntemi var. Bugünkü konumuz olan KAPLAN STA projesi de tank imha etme yöntemlerinden birisini bize sunuyor.

KAPLAN STA yani Silah taşıyıcı Aracı tanımlayacak olursak. Otomatik şanzımanlı, ana muharebe tankları ile ortak hareket yeteneğine sahip yeni nesil zırhlı muharebe aracıdır. Bu araçlar bir çok yeni sistemin entegre edilmesine olanak sağlayacak şekilde tasarlanmıştır. Bu araçların isminin Kaplan olmasının bir sebebi var. Çünkü bu araçlar düşük siluete sahipler yani muharebe alanlarında en önemli olan şey kamuflaj bu araçta yapısı gereği bu özelliğe sahip.

Bu araçlarda kullanılan paletlerin güçlü bir özelliği var. Paletlerle uyumlu bir şekilde çalışan yeni nesil süspansiyon sistemi araçta olan titreşimi en düşük seviyeye çekiyor. Ayrıca bu kapsamda aracın yol tutuşu da artıyor. Araç yeni nesil tüm modern zırhlı araçlarda hemen hemen olan hidrolik rampa sistemini kullanıyor. Araca giriş ve çıkışlar bu sistem sayesinde sağlanıyor.

 

Yorum yapın