Fransa ve İspanya, Airbus ile Tiger helikopterini yükseltme sözleşmesi imzaladı

Fransa ve İspanya Silahlanma Genel Müdürlükleri’ni (DGA / Direction Générale de l’Armement ve DGAM / Dirección General de Armamento y Material) temsil eden Ortak Silahlanma İşbirliği Teşkilâtı (OCCAR / Organisation for Joint Armament Cooperation), Tiger MkIII saldırı helikopteri yükseltme programının geliştirilmesi, araçların üretimi ve ilk hizmet içi desteği için Airbus Grubu helikopter üretim bölümüyle yeni bir sözleşme imzaladı.

Sözleşme, Fransa tarafı için (sonradan başka 25 helikopterin de sözleşmeye eklenme imkânı olacak şekilde) 42 helikopter ve İspanya tarafı için 18 helikopterin yükseltilmesini içeriyor.

Ayrıca, yine sözleşme, Almanya’ya daha sonra Tiger MkIII programına katılma imkânı da sağlıyor. Programa ait ilk prototipin 2025'teki bir açılış uçuşuna yetiştirileceği açıklandı.

Fransa Silahlanma Genel Müdürlüğü'ne (DGA) ilk parti teslimat 2029'un sonlarında, İspanya’ya ise 2030'da yapılacak. Araçların geliştirme ve yükseltme çalışmaları Airbus Helikopter’in Albacete (İspanya), Marignane (Fransa) ve Donauwörth (Almanya)'daki tesislerinde gerçekleştirilecek.

2 Mart günü kamuoyuna duyurulan sözleşmenin ardından bir açıklama yapan Airbus Helikopter CEO’su Bruno Even, Tiger MkIII Programı’nın önümüzdeki on yıllar boyunca son teknoloji ürünü bir saldırı helikopteri ihtiyacına Avrupa çapında tatminkâr bir cevap vereceğini belirterek, “Bu derinlemesine güncelleme programı sayesinde, Kaplan’ımız, bünyesinde yer aldığı bütün ordular için vazgeçilmez ve modern bir varlık olmaya devam edecek, Avrupa Birliği ülkeleri arasındaki savunma işbirliğini de güçlendirecek” diye konuştu. Even, halen geliştirilmekte olan Tiger MkIII’ün yüksek yoğunluklu operasyonlar söz konusu olduğunda dünyada henüz hiçbir eşdeğerinin bulunmadığını, mevcut Tiger'ın bağlantı, hassasiyet ve ateş gücü yeteneklerini daha da geliştireceğini savundu.

Hemen hemen yeni bir model kadar güncellenecek

Üretici şirketten yapılan ilk sunumlara göre, Tiger MkIII, Avrupa saldırı helikopteri sistemlerinin geniş kapsamlı bir yükseltmesini temsil ediyor. Başarıları savaşta kanıtlanmış olan bu araçların yüksek hayatta kalabilme oranı, tespit edilmesi zor oluşu ve bütün tarafsız gözlemciler tarafından takdir edilen çevikliğinin, yapılacak yeni yükseltmeyle birlikte kat be kat artacağı savunuluyor. Mevcut Tiger filolarının iletişim platformları, getirilecek olan bu yeni standart sayesinde, insanlı-insansız ekip çalışması yapmak ve taktiksel bilgileri gerçek zamanlı olarak paylaşmak üzere dijital savaş alanına bağlanabilecek. Aracın aynı zamanda rakipsiz bir silah yelpazesiyle (taret tabancası, lazer güdümlü roketler ve füzeler) donatılacağı, algılama ve hedefleme yeteneklerinin de baştan sona yenileneceği duyuruldu. Airbus Helikopter beyin takımı, en son teknolojiye sahip aviyoniklerin araca entegrasyonu sonrasında, mürettebatın iş yükünün daha da azalacağını ve savaşçıların bütünüyle görevi yürütmeye odaklanacaklarını vurguluyor.

Tiger MkIII standart konfigürasyonu, Safran Strix NG paneli, Thales FlytX aviyonik paketi, Topowl DD kask monteli görüş ekranı, Indra IFF yükseltmesi, Thales GNSS ve Safran'ın atalet navigasyon sisteminin entegrasyonunu içerecek. İletişim paketi ise Thales'in İletişim / Synaps radyosu ve insanlı-insansız birliklerin kullanacağı veri bağlantıları ile yükseltilecek. Ayrıca, yükseltmeye yalnızca İspanya ordusu için Link 16 ve SATCOM işlevleri de dahil edilecek.

Sözleşmeye ilişkin olarak kamuoyuna verilen bir başka bilgi de İspanyolların Kaplan’larının Indra tarafından sağlanan bir savaş alanı yönetim sistemi ve karşı önlemlerle donatılırken, Fransızların Kaplan’larının ise ATOS tarafından sağlanan bir savaş alanı yönetim sistemi ve Thales tarafından sağlanan karşı önlemlerle donatılacağı oldu.

Bu arada, iki ülkenin Tiger MkIII filolarındaki silah sistemleri de farklılaşacak. Fransa için yeni silah paketinde MBDA MASTIFF (Gelecekteki Taktik Havadan Yüzeye Füze) ve Mistral 3 havadan havaya füze yer alırken, İspanya için yeni yetenekler arasında 70 mm güdümlü roketler ve yeni bir havadan yere füze yer alacağı açıklandı.

Hem sivil, hem de askerî havacılıkta Avrupa mühendisliğinin Amerikan mühendisliğine en önemli cevabı konumundaki Airbus markası, diğer departmanlarında olduğu gibi helikopter geliştirme-üretim kolunda da kendisinin tasarım ve üretimi olan Tiger filosunu onlarca yıl boyunca desteklemeye bütünüyle adanmış gözüküyor.

Bugünkü sözleşmenin temeli 2019’da atılmış ve şirket o yıl OCCUR ile üçlü Küresel Destek Sözleşmesi imzalamıştı. Sözleşmenin tarafları, Tiger serisinin Fransız, Alman ve İspanyol ordularında hizmette bulunma oranı ve süresini artırmayı, bu suretle Amerikan şirketlerinin helikopter hegemonyasından kurtulmayı amaçlıyor. Nitekim, 2019’da girilen yeni yol sayesinde, Fransız ordusundaki Tiger filosunun kullanılabilirlik oranı son birkaç yılda önemli ölçüde arttı. Önümüzdeki yıllarda İspanya, Almanya ve Fransa'da çok daha olumlu sonuçlar bekleniyor.

Yorum yapın