SAVER firmasının dakikada 600 atış yapabilen yerli deniz topu KAAN

SAVER İleri Savunma Teknolojileri tarafından yerli imkanlarla geliştirilen 40 milimetrelik Deniz Topu KAAN, dakikada 600 atış yapabilecek.

ERMAKSAN firmasının savunma iştiraki SAVER, KAAN'ı ilk kez Savunma, Havacılık ve Uzay Sanayii Fuarı SAHA EXPO 2022'de sergiledi.

KAAN'ın elektronik, komuta kontrol ve lokal kontrol kısımlarını da ASELSAN geliştiriyor.

ERMAKSAN Savunma Sanayii Direktörü Ümit Kıyak, fabrika testleri devam eden deniz topunu, Defensehere.com'a anlattı.

Topun atış testlerini 2023 yılı içerisinde yapmayı planladıklarını belirten Kıyak, şunları söyledi:

"40 milimetrelik Deniz Topu Kaan silah sistemi, ERMAKSAN'ın savunma firması olan SAVER İleri Savunma Teknolojileri tarafından tamamen milli imkanlarla tasarlandı ve geliştirildi.

Bu silah sistemimizin bütün mekanik kısımları, ERMAKSAN ve SAVER tarafından yapılmıştır. Lokal komuta kontrol sistemleri ve geminin savaş yönetim merkezinin entegrasyonu da ASELSAN tarafından yapılacak. Bununla ilgili gerekli anlaşmalar imzalanmıştır.

Topun ana sözleşmesini biz Milli Savunma Bakanlığı Tersaneler Genel Müdürlüğü ile stratejik iş birliği anlaşması imzaladık.

Tarihte bizim Kaan'larımıza atıfta bulunmak için koyduğumuz bir isim.

İleride konfigürasyonu değişebilir, çeşitli modelleri yapılabilir. Güverte üstü, güverte altı modelleri yapılabilir. Bu top güverte altı bir modeldir. Bütün dünya deniz kuvvetleri tarafından sıkça tercih edilen bir modeldir. Yine dünya deniz kuvvetlerinin hücumbotlarında ana top, korvetlerinde de yardımcı top olarak kullanılan, hem yakın savunma hem de hava savunma silahı olarak kullanılan bir top sistemidir.

Dakikada 600 atış yapabilecek ve 738 adet mühimmatı hazır bulunduracak

Bu top sistemi cephanelikli top sistemi diye geçiyor, üst taraf güverte üstü, alt taraf ise güverte altı cephanelik bölümüdür. Güverte altında 738 adet atışa hazır mühimmat bulunmaktadır. Böylelikle hiç atışı kesmeden uzun süre 738 tane mermiyi dolduruşa ihtiyaç duymadan atış yapabilmektedir.

Dakikada 600 adet atış yapabiliyor. İki tane namlusu bulunuyor, 300'er adet toplamda 600 adet atış yapabiliyor.

10 yıl boyunca her an üretme garantisi

Stratejik iş birliği anlaşması kapsamında biz bunu 24 ay içerisinde üreteceğiz ve 10 yıl boyunca Türk Deniz Kuvvetleri'nin ihtiyacı olması durumunda firmamız tarafından tedarik edilecek.

Aynı zamanda eski mevcut topların yedek parçalarını da herhangi bir arıza durumunda tedarik edeceğiz. Fakat şuanda Türk Deniz Kuvvetleri tarafından yeni gemiler yapıldıkça o gemilere entegre edilmesi muhtemel gözüküyor.

Kara, araç ve küçük gemilere yönelik versiyonların çalışmaları da mevcuttur.

Şuanda atış testleri başlamadı, sadece fabrika testleri var, mekanik kısımlar dakikada 600 mermi atıyor diyoruz, bu mermilerin herhangi bir tutukluk ve sıkışma yapmadan yukarı çıkıp, silah sistemini beslemesinin testlerini fabrikamızda gerçekleştiriyoruz. Testler tamamlandıktan sonra, Konya Karapınar'da topların atış testlerini yapacağız.

24 aylık bir süremiz var

Daha sonra ASELSAN elektronik sistemleri entegre olduktan sonra, topu gemiye yerleştirip, gemide atış testlerini gerçekleştireceğiz. Bunun içinde 24 aylık bir süremiz var.

Mekanik kısımların yerlilik oranı neredeyse yüzde yüze yakın diyebilirim. ASELSAN'ın Gökdeniz sistemlerinde de kullandığı elektronik kısımları ise yerlilik oranı çok yüksek demek yanlış olmaz. Oradaki elektronik ve servo motorların çoğunluğu yerli olarak üretiliyor.

24 ay sonra prototip faaliyetleri tamamlanınca ve tabi ki de başarılı olursak bu sınıf topları taşıyabilecek gemilerde Türk Deniz Kuvvetleri kullanır diye düşünüyorum, bu yüzden bir tarih veremeyeceğim. Fakat bizim asıl hedefimiz yurt dışı yani ihracat hedefimiz var.

Bu silah sistemi ile birlikte sadece bu topu komple düşünmemek lazım, bu topun bir de 40 milimetrelik silah kısımları var. Bu silah kısımları, bunun gibi deniz platformlarında kullanıldığı gibi kara platformlarında ve zırhlı araçların üzerlerinde de kullanılıyor. Zırhlı araçların üzerinde kullanımına yönelik birkaç dost ve müttefik ülke ile sadece topun tedarikine yönelik görüşmelerimiz mevcuttur."

KAAN - SNG - 40 / 70 T - DENİZ TOPU

  • ÇAP: 40 mm
  • Namlu Uzunluğu: 2800 mm
  • Atış Hızı: 2x300 - Atış / Dakika
  • Maksimum Menzil: 12500 metre
  • Mermi Çıkış Hızı: 1000 m/sn
  • İrtifa Hareket Limitleri: -13 +85 derece
  • Yanal Hareket Limitleri: Sınırsız
  • Boy (L): 4650 mm
  • Genişlik (C): 3120 mm
  • Yükseklik (H): 3650 mm
  • Güverte Üstü Yüksekliği (A): 2420 mm
  • Güverte Altı Yüksekliği (B): 1290 mm
  • Magazin Mühimmat Kapasitesi: 680 adet
  • Toplam Mühimmat Kapasitesi: 740 adet
  • Cephanesiz Ağırlığı: 5450 kg
  • Cephaneli Maksimum Ağırlığı: 7320 kg
SAVER firmasının dakikada 600 atış yapabilen yerli deniz topu KAAN

Yorum yapın