Fransa’dan Birleşik Arap Emirlikleri’ne tarihî satış: 80 adet Rafale savaş uçağının imzaları atıldı

Birleşik Arap Emirlikleri ve Fransa, Emirlikler’in Fransız havacılık şirketi Dassault’dan  80 adet Rafale F4 savaş uçağı alımına ilişkin tarihî anlaşmayı imzaladı. Anlaşma, dün, Fransız Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve Abu Dhabi Veliaht Prensi Şeyh Muhammed bin Zayed El Nahyan’ı temsilen bir araya gelen iki üst düzey yetkili, Dassault Aviation CEO’su Eric Trappier ve Tawazun Ekonomik Konseyi’nin güvenlik ve savunma alımlarından sorumlu CEO’su Tarık Abdül Rahim El Hüseyni tarafından Fransa’nın Saint-Cloud kentinde teati edildi. 

Bu anlaşmayı, satılan savaş uçaklarının yüksek miktarı kadar, hattâ ondan da önemli olarak, Rafale F4-1 savaşçılarının ilk kez Fransa dışında bir başka ülkenin ordusunun envanterine girecek oluşu tarihî bir öneme sahip kılıyor. 

Macron yönetimi, böylelikle, üretilen her yeni savaş makinesinde çok önemli ve de gerilimli bir psikolojik eşiği temsil eden “ilk ihracatı yapma” eşiğini görkemli bir satış rakamıyla aşmış oldu. 

İnceleyeni çok, fakat alıcısı yoktu

Fransa merkezli havacılık şirketi Dassault Aviation tarafından tasarlanıp üretilen çift motorlu, kanart delta kanatlı, çok rollü bir savaş uçağı olan Rafale, geniş bir silah yelpazesine sahip. Bu uçaklar, Fransız mühendisleri tarafından hava üstünlüğü, yasaklama, havadan keşif, yakın hava desteği, derinlemesine saldırı, anti-gemi saldırısı ve nükleer caydırıcılık görevlerini gerçekleştirmek üzere tasarlandı. 

Rafale F4-1 ise ilk uçuşunu 1986 yılında yapan, 2000 yılında da Fransız ordusu envanterine katılan Rafale uçaklarının aradan geçen yıllarda ortaya çıkan en gelişmiş konfigürasyonu. Son jenerasyon Rafale F4-1 de ilk uçuşunu henüz bu yılın 22 Mayıs’ında gerçekleştirmişti. Son sürümde, uçağın ağ merkezli savaşta etkinliğini optimize etmek için yeni uydu ve telsiz bağlantıları, iletişim sunucusu ve yazılım tanımlı radyo gibi yenilikçi bağlantı çözümleri geliştirildi. Rafale F4-1, standart bir donanım olarak, geliştirilmiş iletişim kanalları, radar sensörleri, yeni silahlar ve optik modernizasyonlara ek olarak yeni bir motor kontrol ünitesi ile de donatıldı. 

Güncel modelin 2024 yılında tamamlanması, fakat bazı temel fonksiyonlarıyla 2022’den itibaren kullanıma sunulması planlanıyor. 

Rafale F4-1, son bir-iki yıldır savunma ve havacılık fuarlarında Fransa’nın yeni göz bebeği olarak sıklıkla boy göstermesine karşılık, yakın zamana kadar somut bir alıcısı çıkmamıştı. Son 10 yılda silahlanmaya gözle görülür düzeyde yatırım yapan Birleşik Arap Emirlikleri’nin verdiği bu yüklü sipariş, diğer bütün pahalı savaş makineleri gibi savaşçı jetlerde de hem ülke, hem de üretici grup için kritik bir eşiği simgeleyen ilk yurt dışı satışın başarıyla aşılarak Fransız üreticinin derin bir soluk almasına yol açtı. 

Saint Cloud kentinde düzenlenen imza töreninin ardından bir konuşma yapan Dassault Aviation Ceo’su Eric Trappier, 80 adet Rafale F4-1’in Birleşik Arap Emirlikleri Hava Kuvvetleri’ne satışının bir Fransız başarı öyküsü olduğunu vurgulayarak, hem ulus, hem de şirket olarak büyük bir gurur içinde olduklarını ifade etti. Ürettikleri bu yeni nesil savaşçıya gösterdikleri ilgi ve duydukları güven için BAE yönetimine de teşekkür eden Trappier, sözlerini şöyle sürdürdü:  

“Fransa ile BAE arasında havacılık alanındaki iş birliği, Mirage 5’lerle başlayıp Mirage 2000’lere uzanan çok eski ve güçlü bir iş birliğidir. Şimdi de bu yeni Rafale sözleşmesi, iki ülkeyi birbirine bağlayan stratejik ilişkiyi, yanı sıra şirketimizin uzun soluklu ve talepkâr ortağı BAE Hava Kuvvetleri'nin memnuniyetini daha da pekiştirmeyi vaad ediyor. Sözün burasında, Dassault üretim ve satış ekiplerinin bu başarısına katkıda bulunan Fransız yetkililer ile ulusal savunma sanayimiz arasındaki ilişkinin kalitesi ve etkinliğinin de altını çizmek isterim. Onların tanıtıma dönük yoğun çabaları olmasaydı, bu alışveriş de gerçekleşemezdi.” 

Dassault yönetimi beş yeni anlaşma daha bekliyor

İmzaladıkları sözleşmenin, Fransız havacılık endüstrisinde Rafale'nin üretimine katkıda bulunan büyük ya da küçük 400 dolayındaki şirketin ekosistemi için de mükemmel bir haber olduğunu hatırlatan Trappier, bunun önümüzdeki on yıl boyunca sektörümüzde binlerce garantili işi temsil ettiğini vurguladı. Fransız yetkili sözlerinin devamında da şu açıklamayı yaptı:

“Fransız askerî havacılık endüstrisinin şimdiye kadar elde ettiği en büyük satış başarısı olan bu sözleşme, son 70 yıldır bütün askerî ve sivil uçak nesillerinin ana yüklenicisi olan şirketimizin çevresinde, gerek küresel ölçekte çalışan marka gruplar, gerekse KOBİ’lerden oluşan ulusal bir sanayi üssünün de topluca moral bulması ve kalkınması anlamına geliyor. Ki kişisel kanatime göre, şirketimizin çevresinde kümelenmiş olan bu Fransız havacılık üretim topluluğu, beceri ve tecrübe açısından Avrupa kıtasında eşsizdir. 

Rafale'nin silahlı kuvvetlerimiz bünyesindeki kullanımı sırasında sergilenen yüksek performans ve ardından Emirlikler’e satışı, ürünümüzün küresel tanıtımı adına çok önemli iki aşamaydı. Şimdiki yeni aşamada ise uçağımızın halihazırda müşteri adayı olan diğer beş ülkeye ihracatı var. Bu aşama da başarıyla geçildiğinde, Fransız askerî havacılığının uluslararası kabul gören bir mükemmellik merkezi olduğu gerçeği açıkça ortaya çıkacaktır.”

Dassault Aviation hakkında

Dassault Aviation SA, 1929 yılında Fransız mühendis ve iş adamı Marcel Dassault tarafından kurulan Dassault Group’un havacılıkla ilgilenen bir grup şirketini oluşturuyor. 

20. yüzyıl boyunca 90'dan fazla ülkeye 10.000'in üzerinde askerî ve sivil uçak üretip teslim eden Dassault Aviation, Rafale avcı uçağından üst düzey Falcon iş jetleri ailesine, askerî uçaklara ve uzay sistemlerine kadar her türlü uçağın tasarımı, geliştirilmesi, satışı ve desteklenmesinde dünya çapında tanınan bir uzmanlığa sahip. 

12 bin 440 çalışanı bulunan şirket, 2020 yılında 5,5 milyar Euro gelir bildirdi. 

Yorum yapın