Altay Tankı'nda Alman düğümüne çözüm arayışı

Türk savunma sanayisinin en önemli projelerinden olan ve Türk Silahlı Kuvvetlerinin modern ana muharebe tankı ihtiyacının karşılanması amacıyla başlatılan Altay tankı projesi seri üretimi bekliyor.

Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir’in, 2021 yılının ortalarında başlayacağını söylediği Altay tankının seri üretimiyle ilgili yeni açıklamalar geldi. Son günlerde sık sık TBMM gündemine gelen konuyla ilgili son olarak AK Parti Grup Başkanvekili Muhammet Emin Akbaşoğlu açıklamalarda bulundu.

Akbaşoğlu’nun yaptığı açıklamalara göre, Otokar’ın 5 adet prototip üretmesinin ardından Altay Tankı'nın seri üretiminin gerçekleştirilmesi kararlaştırıldı. Otokar, 250 tank üretimi için 7 milyar avro teklif etti. Daha sonra açılan ihaleyi 3,5 milyar avroluk teklifle BMC kazandı.

Ordunun acil tank ihtiyacı nedeniyle Arifiye'deki Tank Paleti Fabrikası, işletme devri yöntemiyle 25 yıllığına BMC’ye tahsis edildi. Altay Tankı projesi için Almanya ile birtakım anlaşmalar yapıldı. Akbaşoğlu’nun açıklamalarına göre, Almanya bu süreçte kendi yükümlülüklerini yerine getirmiyor ve işlerde gecikme oluyor.

Altay Tankı'nı mutlaka üretileceğini vurgulayan Akbaşoğlu, gecikmenin uluslararası anlamda yükümlülükleri olanların, Türkiye'nin kendi motorunu, tankını yapamaması noktasındaki yaklaşımlarından kaynaklandığını belirtiyor. Akbaşoğlu, gelinen noktayla ilgili, “Almanya, 'Ben kendi yükümlülüklerimi yerine getirmeyeceğim.

Türkiye, daha da güçlenecek. Milli tankı olacak. Dolayısıyla ben yükümlülükleri yerine getirmiyorum' deyince o zaman iş aksıyor. Başka seçeneklerle yolunuza devam etme durumundasınız." ifadelerini kullandı.

Projenin geciktiğini, ancak rafa kalkmayacağını vurgulayan Akbaşoğlu, “Bu projeyi nasıl gerçekleştirebiliriz şeklinde kendi irademizi ortaya koyduk ve devam ediyor." değerlendirmesinde bulundu. Akbaşoğlu, biraz gecikerek de olsa Altay Tankı'nın seri üretiminin gerçekleştirileceğini ve tankların Türk Ordusu'na verileceğini kaydetti.

Altay Tankı'nda Alman düğümüne çözüm arayışı - BMC - Türk Savunma Sanayi

 

Yorum yapın