Çin, 13’üncü Uluslararası Havacılık ve Uzay Fuarı’nda yeni İHA’larını sergiledi

Çin'in güneyindeki Guangdong eyaletine bağlı Zhuhai kentinde 28 Eylül günü başlayan ve dün sona eren 13’üncü Çin Uluslararası Havacılık ve Uzay Fuarı, bu ülkenin savunma teknolojileri alanındaki son ürünlerini görücüye çıkardığı bir gövde gösterisine dönüştü.  

Zhuhai’deki fuarda gerçekleştirilen hava gösterileri sırasında, hem şu an operasyonel durumda bulunan, hem de henüz prototip aşamasındaki bir dizi insansız uçak tasarımı ziyaretçilere gösterişli koreografiler eşliğinde tanıtılırken, Çinli mühendislerin büyük bir hızla gelişen insansız hava sistemleri teknolojisine, özellikle bazı prototip modellerde dikkat çekici katkılar yaptığı gözlendi.

Çin Halk Kurtuluş Ordusu Hava Kuvvetleri’nin (PLAAF) halihazırda kullandığı, ilk hareketi havadan başlatılan hızlı keşif sistemlerinin yanı sıra, direkt muharebe odaklı üretilmiş olup savunma ürünleri pazarı tarafından henüz yeterince tanınmayan, an itibarıyla “endüstriyel sır” konumundaki bazı insansız hava araçlarıyla gerçekleştirdiği gösteri uçuşları da fuarı ziyaret edenler tarafından ilgiyle izlendi. 

Ülkenin savunma endüstrisinde kaydettiği gelişmelerin uluslararası kamuoyuna en önemli sunum noktalarından birini simgeleyen etkinlik  2021 yılı programında özellikle insansız hava araçlarına ağırlık verirken, programın Çinli mühendislerin bu alanda ne denli büyük bir yol katettiklerini vurgulama amacı ziyaretçiler tarafından yoğun şekilde hissedildi.

Fuardaki yeni sunumlar arasında en fazla dikkati çekenlerden biri de Guizhou Aircraft Industry Corporation tarafından üretilen WZ-7 Xianglong  “Yükselen Ejderha” adlı hava aracı oldu. Bu, son derece uzun ömürlü olacak şekilde tasarlanmış, yüksek irtifada yol alan bir insansız uçak modeli. WZ-7 Xianglong’un bir örneği fuarın açıkhava alanındaki genel standında yer alırken, devlete ait havacılık ve savunma şirketi Aviation Industry Corporation of China’nın (AVIC) özel standında da ikinci bir örneğinin daha sergilendiği gözlendi. 

Üzerinde Çince “insansız keşif” (Wu Zhen) sözcüklerinin baş harflerini oluşturan “WZ” ibaresinin yer aldığı bu yeni İHA modelinin, şimdiye kadar piyasaya hakkında pek az bilgi sızmış bulunan tek motorlu turbojet bir araç olduğu sanılıyor. Fuarı ziyaret eden havacılık uzmanları, motoru Çin’de üretilen bu İHA’nın daha önceki bir Rus tasarımının geliştirilmiş versiyonu olduğuna dair tahminlerde bulundu. 

Yorum yapın