Helikopter için yerli su bırakma sistemi

Helikopterler taşıdıkları tanklar ve su bırakma sistemleriyle yangına havadan müdahale olanağı sağlıyor. Kova ve sepetlerden oluşan su bırakma sistemleri genellikle göllere, nehirlere, rezervuarlara veya portatif tanklara daldırılarak dolduruluyor ve alevlerin üzerine bırakılıyor. Geçen yıl Türkiye’nin güney sahillerinde yaşanan yangınlara jandarma bünyesindeki Sikorsky helikopterlere bambi ismi verilen su sepeti takılarak söndürme çalışmalarına destek verildi.

Bu konudaki ihtiyaç üzerine askeri fabrika ve özel sektör iş birliğiyle yangın müdahalede kullanılmak üzere yerli su bırakma sistemi geliştirildi. Milli Savunma Bakanlığı bünyesinde faaliyet gösteren 5'inci Ana Bakım Fabrika Müdürlüğü, Türk Silahlı Kuvvetleri ve güvenlik güçlerinin envanterinde bulunan hava araçlarının bakım ve onarımlarının yanı sıra yerlileştirme ve millileştirme kapsamında bakım ve onarımda ihtiyaç duyulan yedek parçaların üretimini yapıyor.

5'inci Ana Bakım Fabrika Müdürlüğü ile YTY Metal iş birliği yaptı. Tasarımı ve üretim çalışmaları sonunda ortaya çıkan yerli orman yangını müdahale sisteminin, tüm test ve kalifikasyon aşamalarını da başarıyla tamamladı. ASFAT AŞ ile YTY Metal AŞ arasında imzalanan sözleşme kapsamında ilk aşamada 20 sistemin üretimi gerçekleştirilecek.

Helikopter için yerli su bırakma sistemi - Helicopter water release system - Bambi - Savunma Sanayi

Yorum yapın